Farver

 
22-07-2010
Farver og aftegn

Heste findes i utallige farver og nuancer, og ingen heste er nogensinde fuldstændig ens. De kan være alt fra en skinnende kulsort farve til en smuk kridhvid albino.
Her kan du læse om de mest kendte pelsfarver i hesteverdenen.

Ord med en stjerne ( * ) ved kan du finde i ordlisten!

A

Albino

I modsætning til andre dyrearter har albinoheste farvede øjne, og der kan forekomme farvede pletter i hårlaget. Der findes derfor ingen ”ægte” albinoer blandt heste, da rigtige albinoer helt mangler evnen til at danne pigment.
Den hvide farve skyldes et dominant arveanlæg for hvidt. Det er dødeligt i dobbelt dosis, og den hvide farve kan derfor ikke nedarves rent. Avl med albinoheste resultere oftest i, at ca. 2/3 af afkommet bliver hvidt, mens 1/3 bliver farvet. De fostre, som har arveanlægget for hvidt i dobbeltdosis, dør på et tidligt tidspunkt i fosterstadiet.
I 1908 blev hingsten Old King født. Han var en Morgan/Araber og ejet af professor William P. Newell; og denne hingst blev stamfaderen til den amerikanske albinoavl. Old King var hvid, havde lyserød hud og brune øjne, havde så stærke farvegener, at mellem 75 – 80 % af hans afkom var albino-farvede.

Appaloosa

Appaloosaen er ikke en farve, men en race som er kendt for sit usædvanlige plettede skind. Den stammer fra det vestlige USA.
Indianerne var blandt de første til at avle racen, og brugte dem til transportdyr.
Racen var på et tidspunkt ved at dø ud, men i 1938 hvor der blev lavet et register over hesteracer, begyndte man igen at avle dyrene, og Appaloosaer er i dag en af de mest populære i USA.
Racen har kort ryg, og ikke meget man og hale. Den bruges mest til ridning, parader og som cirkushest på grund af det skægge design.
Racen for 5 forskellige pletmønstre:

Leopard – Hvidt skind med mørke pletter
Snefnug – Mørk skind med hvide pletter
Marmor – Er mørk ved fødslen, men bliver lysere med alderen, og ender med at blive helt hvid bortset fra et par mørke pletter
Dækken – Mørk forpart og hvid bagpart med eller uden pletter
Frost – Mørkt skind med lyse pletter på lænd og hofte

B

Blakket

Blakkede heste har en tydelig ål(urstribe*) ned langs ryggen og ofte 2-farvet man.
De findes i alle grundfarver: Sortblak, rødblak og brunblak, og af og til kan der forekomme cremeblak og skimmelblak imellem samt broget og sølvtonet. Blakkede heste kan have alle slags aftegn.
Mange kender den blakkede hest som den kønne dun/beige hest med sort man og hale. Den farve bliver til tider også kaldt hjortefarvet.
Farven blakket, kaldes af nogle folk for vildhestefarvet, da mange vildheste som fx Przewalskihesten er blakkede.
Den mest kendte blakkede hest, er dog de populære fjordheste(også kendt som nordbagger)som er brunblak, og i særlige tilfælde sortblak og rødblak.
Blak-genet er arveligt, og derfor er der mindst en af forældrene til en blakket hest, som også er blakket.
I dobbelt dosis får man en homozygot*

Broget

En broget hest er en hvid hest med pletter eller en hest i en mørkere farve med hvide pletter. Farven kan være en hvilken som helst anden end hvid. Der er aldrig to brogede heste, der er ens, og det er nok, hvad der gør dem så populære. Sommetider kan man endda se trefarvede brogede heste!
Deres man og hale kan være sort eller hvid, eller fx der hvor hesten er hvid på halsen, er manen hvid, og der hvor den fx brune plet rammer manen kan manen være brun. Det er forskelligt fra hest til hest.
Mange rene hesteracer som fx Araberen og Engelsk fuldblod kan ikke være brogede.
Brogede heste deles op i tre hovedgrupper:

Overo – når hesten har en af de tre grundfarver(brun, sort, rød)med hvide pletter. En kombination af 2 Overoheste vil være letalt* for afkommet. Det vil dø som foster eller kort efter fødslen. Ses ofte på minimalbrogede* heste.
Tobiano – hesten er hvid med farvede pletter. Den mest kendte af de tre hovedgrupper. Tobianoheste har ofte aftegn i hovedet.
Splash white – den sjældneste af de tre grupper. Hesten har et timeglasformet blis, samt sokker på bagbenene, og kan som den eneste af grupperne bæres skjult. I dobbelt dosis bliver hesten broget på kroppen – med hjelm og blå øjne.

Brun

Brune heste har brun pels med sort man og hale, samt sorte ben. De har også ofte sort hud. Brune heste kan være alt fra en lys nøddebrun farve til en flot, mørk chokoladefarve. Er pelsen en blanding af sorte og brune hår, er hesten sortbrun.
Brun er den mest almindelige pelsfarve blandt heste. Brun kan også forekomme på alle typer brogede heste. Brune heste kan også have alle former for aftegn.
Der kan også være påvirkning fra både skimmel, blak, creme, stikkelhår samt farveveksler. De kan desuden også være sølvtonede og brunskimlede. Næsten alle hesteracer kan være brune.

C

Cream / creme

Cream er det gen, der bleger farven på følgende: Gyldensort, palomino og dunfarvet.
Creamgenet er dominant* dog kan en gyldensort cremet hest godt minde om en sortbrun.
De mest kendte af de creamfarvede heste er nok palominoerne. De har endda deres eget avlsforbund! Palominocremede heste veksler fra bronze-palominoer* til næsten helt hvide heste.
I dobbelt dosis laves en homozygot* creme. Den kaldes en BEC, som er forkortelsen for Blue Eyed Cream – nemlig en hvid hest med blå øjne. Der er to af disse slags homozygot creme.

Cremello – dobbelt creme med rød som grundfarve. Disse er helt hvide med blå øjne.
Perlino – dobbelt creme med brun som grundfarve. De er hvide, men med tendens til flødefarvet man og hale.

Denne slags heste vil altid give et creamgen videre til sit afkom. Føllene vil derfor altid være enten gyldensorte, palomino eller dunfarvede. Det gør dem til eftertragtede heste for folk, der avler efter anderledes farver.

D

Dun

Hvis en hest har farven dun består hårlaget af en blanding af sorte og gule hår. Den har sort man og hale og ofte sorte ben med en ål / urstribe* ned langs ryggen. Der kan eventuelt opstå ”skimmelringe” rundt på kroppen. Har en dunfarvet hest ikke en ål, kaldes den for en buckskin. En buckskin bærer creme-genet i sig. Ofte kan det være svært at skelne en dunhest fra andre, da ikke-dunfarvede heste sagtens kan have en ål.
Der er tre typer dunfarvede heste:

Dun – den almindelige dunfarve
Red dun – dun farvet med noget rødt blandet ind i hårlaget
Grullo – en dunfarvet hest med meget sort blandet ind i pelsen

En fjordhest/nordbagge er ofte homozygot* dun.
Genet dun er et dominant* gen, og kan derfor ikke bæres skjult.

F

Fuks (rød)

Røde heste er heste med rød grundfarve* og rød man og hale (medmindre de har flaxen*).
Rød er en af de mest grundlæggende hestefarver, og er meget nemt at avle.
Der findes mange forskellige farver og nuancer af røde heste. De kan variere fra en lys orangerød til en dyb mørkerød. Der findes mange røde heste der har flaxen*
Røde heste kan have alle form far aftegninger, og kan være rødskimlede og sølvtonede. Der findes også rødbrogede heste. Ud over det kan man desuden også se røde heste med: Cream, champagne*, blak og stikkelhår*.
Næsten alle racer kan være fukse.

G

Gyldensort

Gyldensort er en af de sjældnere farver. Det er et blegegen på sort. Disse ligner ofte sortbrune heste.
I nogle tilfælde kan man udelukkende se på hesten, at den er gyldensort på dens lyse øjne. Ikke glasøjne (lyseblå øjne) men i stedet honninggyldne, mellembrune eller lysebrune øjne.

P

Palomino

Palominoer er en af de smukkeste af alle hestefarver. Den har en smuk, gylden farve og en smuk flødefarvet man og hale. Pelsen kan være alt fra en cremet gylden farvetil en dyb, mørk rødgylden farve.
Hos rigtige palominoer, der skal registreres i avlsforbundet, er reglerne således: Aftegn på hoved og ben er tilladt, urstribe / ål er ikke tilladt, og det er pletter i hårlaget heller ikke.
Palominoen er ikke en race som nogen tror, men en farve der kan vises hos både heste og ponyer. Farven har fået sit navn efter den første palominohest ved navn palomino.
Hestefarven palomino kaldes også for Isabellafarvet da en prinsesse ved navn Isabella, engang havde en hel stald fyldt med de skønneste palominoheste.

S

Skimmel

Mange kender den smukke gråskimmel. Den kønne grå hest med lyse og mørke ”ringe/cirkler” eller såkaldte blommer i pelsen. Der findes dog ikke kun gråskimler. Ud over gråskimlen kan der være: Brunskimmel, rødskimmel og blåskimmel samt den særlige flueskimmel, som er anderledes end de andre.
Skimlede heste fødes mørke, og først senere dukker de lyse hår frem. Et godt eksempel er den skimlede Lippizaner, der især er kendt fra Den Spanske Rideskole.
Blommerne kan ses på dele af froppen som fx bagparten eller bugen eller over det hele. Der ses især ofte hvide heste med en grå ”skimmelbagpart”.

Gråskimmel – grå med lyse og mørke blommer i pelsen
Brunskimmel – brun med mørke og lyse blommer i pelsen
Rødskimmel – rød med mørke og lyse blommer i pelsen
Blåskimmel – mørkegrå med mørke og lyse blommer med sort eller grå man og hale
Flueskimmel – hvid med tusind af små brune prikker over hele kroppen

Sort

Der findes meget få helt sorte heste. En sort hest har kulsort hud og kulsort pels, samt sort man og hale. Har hesten brune hår i pelsen, eller viser selv den mindste blegning, hører den til under farven sortbrun.
Den sorte hest er især kendt fra den smukke, majestætiske frieser der er renavlet sort. Du kender sikkert også farven sort fra de to berømte sorte heste; Black Beauty og Den Sorte Hingst.
Sorte heste kan være alle former for brogede, og kan have alle former for aftegninger på kroppen. Der kan også være påvirkninger fra både: Skimmel, blak, cream, stikkelshår* og farveveksler*.
I sjældne tilfælde kan man også se kulsorte heste med kridhvid man og hale. Det er utroligt sjældent, men er man så heldig at få det at se, er det et fantastisk smukt syn.
På rigtige sorte heste får pelsen et blå/lilla skær over sig, når den er særligt velplejet.

Sortbrun

En sortbruns hests hårlag er en blanding af sorte og brune hår. Mange heste som ser sorte ud ved første øjekast, er faktisk sortbrune. Ofte er mulen brun og pelsen meget mørkebrun med et brunt eller sort skær over sig.
Man og hale samt benene er sorte. Sortbrune heste kan have alle former for aftegn. Huden er sort. Et særligt kendetegn hvorpå man kan skelne en sortbrun hest fra en rigtig sort, er at manen og halen, bleges mere med alderen på sortbrune heste.
De fleste hesteracer kan være sortbrune.

Sølvtonet

Farven sølvtonet er en meget interessant og usædvanlig farve. Den er anderledes end de andre farver, og fanger øjet med den kønne blanding af mørk og lyst.
En sølvtonet hest har enten brun eller sort som grundfarve*, og kan udelukkende bæres skjult på rød grundfarve*
De har hvide eller gråhvide langhår*, og som føl har de stribede hove. Kan ikke bæres skjult på brune eller sorte heste.
Sølvtonet er særligt eftertragtet hos Shetlændere og hos Islandske heste, men kan også ses på andre hesteracer som fx hos Quarter Horses.





 
 
Find information om: guiden guide heste hest
(Hovedkategori: Viden om heste)